Selecteer een pagina

LinkedIn is met 4,7 miljoen gebruikers het grootste zakelijke platform in Nederland. Zet dat af tegen de ca. 8,9 miljoen werkenden in Nederland en je hebt een platform waar je meer dan de helft van de werkenden in ons land kunt bereiken. LinkedIn groeit inmiddels al jaren stabiel en timmert flink aan de weg met nieuwe opties. Zo kunnen gebruikers nu al een tijdje video’s plaatsen op het platform, maar hebben ze sinds kort ook een nieuwe feature genaamd Stories. 

Vanuit advertising perspectief is LinkedIn erg interessant voor de B2B-doelgroep. Je kunt namelijk heel specifiek targeten op bedrijfsnaam, bedrijfsgrootte, branche, functiegroep, functietitel, senioriteit, skills, groepen en nog veel meer. Daarmee weet je dus 100% zeker dat je de juiste doelgroep bereikt. Het bereiken van die doelgroep kan op LinkedIn op verschillende manieren. Denk daarbij aan video, carrousel of gewoon met een afbeelding. Zit je doelgroep al wat verder in de funnel, dan is een lead advertentie wellicht interessant. Met zo’n advertentie trigger je de doelgroep om hun gegevens achter te laten, zodat zij worden beloond met een gratis whitepaper of e-book en jij met (evt. toekomstige) klantgegevens. 

Kosten

Als je de advertenties op LinkedIn vergelijkt met Facebook of Instagram, dan is het platform relatief duur. Met een gemiddelde CpC (cost per click) van rond de €3,- is LinkedIn vele malen duurder dan Facebook. De kwaliteit van de clicks uit LinkedIn ligt vaak wel een stuk hoger. De clicks blijven namelijk langer op de website en bezoeken dan ook meer pagina’s. Als je LinkedIn vergelijkt met de wat meer traditionele vormen van B2B marketing dan is het platform ineens niet meer zo duur. De gemiddelde CPM (kosten per 1.000 mensen bereikt) voor een display banner op de website van een B2B brancheorganisatie bedraagt al snel meer dan €90,-. De CPM van LinkedIn valt dan nog mee met een bedrag van gemiddeld €25,-.

Doelgroepen

Het bepalen van doelgroepen binnen LinkedIn kan soms lastig zijn, omdat er zoveel opties zijn om uit te kiezen. Moet je bijvoorbeeld targeten op functietitel of kun je beter kiezen voor senioriteit of voor een groep? Het belangrijkste hierin is dat je de doelgroep van tevoren goed in kaart hebt gebracht en dat je weet waar de doelgroep zit en beweegt op LinkedIn. Daarna is het een kwestie van uitproberen en testen met verschillende groepen. Na een paar weken optimaliseren heb je de juiste doelgroep te pakken en kun je gebruik gaan maken van retargeting.

LinkedIn-retargeting

Het doel van marketing is in ieder geval altijd om de doelgroep bekend te laten maken met het merk. Dat gebeurt natuurlijk niet in 1 keer. Idealiter kom je als merk/bedrijf in één jaar circa 21 keer langs om, door de kracht van herhaling, bij de doelgroep te blijven hangen. Retargeting is de perfecte manier om aan dat aantal te komen. Gelukkig biedt LinkedIn ook de mogelijkheid aan om te retargeten op basis van 3 verschillende bronnen: websiteverkeer, video-advertenties en leadgeneratie formulieren. 

Websiteverkeer

Heb je als bedrijf bijvoorbeeld een blog op je website dat goed gelezen wordt? Of stuur je via andere kanalen veel mensen naar je website? Dan is het retargeten van deze mensen erg belangrijk. Van deze doelgroep weet je al dat ze je kennen en dus geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. 

Videoadvertenties

Waar je in de Facebook Business Manager al jaren gebruik kunt maken van het retargeten van mensen die je video hebben gezien, kon dat voorheen nooit op LinkedIn. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen. LinkedIn heeft het sinds kort mogelijk gemaakt om een doelgroep te creëren met iedereen die je video gezien heeft. 

Ook kun je retargeten specifiek gericht op het kijkgedrag van een video advertentie. Je kunt een advertentie daardoor sturen naar een doelgroep die de video bijvoorbeeld voor 50%  heeft uitgekeken, of naar een doelgroep die de video voor 97% heeft uitgekeken. Je kunt ook nog kiezen uit 25% en 75%. LinkedIn geeft ook nog de mogelijkheid om de retargeting te filteren op de periode waarin de videoadvertentie bekeken is. De filteropties zijn hierin: 30, 60, 90, 180 en 365 dagen in het verleden. Om gebruik te maken van deze vorm van retargeting moet de doelgroep bestaan uit meer dan 300 leden

Houd er wel rekening mee dat je alléén kunt retargeten op een videoadvertentie en dat retargeting niet mogelijk is voor een ‘gewone’ tijdlijn video.

Leadgeneratie formulieren

Als mensen hun gegevens hebben achtergelaten door middel van een lead advertentie weet je 100% zeker dat ze geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Dit is – by far – de meest waardevolle groep die je kunt bereiken en die je ook op LinkedIn warm moet blijven houden door middel van interessante blogs of acties.

Wil je beginnen met LinkedIn advertising? Zorg er dan voor dat je goed weet wie je doelgroep is en bedenk voor jezelf waarom je LinkedIn advertising in wilt zetten. Maak een Campaign Manager aan en installeer de Insights Tag op je website. Zorg voor een goed plan hoe je de doelgroep wilt bereiken, warm maken en uiteindelijk wil converteren tot klant en je bent good to go! Heb je hier hulp bij nodig of wil je meer weten over LinkedIn Advertising? Stuur een mail naar koffie@jasperstronks.com en dan maken we een belafspraak!

You May Also Like…