Selecteer een pagina

Instagram lanceert IGTV, een nieuwe dienst die het mogelijk maakt om lange video’s te delen. Hiermee gaat Facebook (eigenaar van Instagram) nogmaals de concurrentie aan met YouTube.

IGTV in plaats van tv

Instagram liet tijdens de aankondiging van IGTV weten dat ze nu 1 miljard actieve maandelijkse gebruikers hebben. IGTV is bedoeld voor niet-professionele filmmakers. Mensen kijken steeds minder gewone televisie en meer online-video’s, aldus Instagram. Jongeren spenderen hun tijd graag aan inhoud van amateurs in plaats van professionals.

Het draait bij IGTV om verticale video’s die langer zijn dan je in Instagram Stories gewend bent. Momenteel kun je nog video’s uploaden die tussen de 15 seconden en 10 minuten lang zijn, maar uiteindelijk kunnen alle accounts lange video’s van maximaal een uur uploaden.

Functionaliteiten IGTV

Als je de app opent wordt meteen een video afgespeeld. Je kunt swipen in de tabs onderin het scherm en komt altijd wel iets tegen. Je kunt ook schermvullend naar een video kijken, pauzeren of vooruit spoelen. Er zijn knoppen om een video favoriet te maken, van commentaar te voorzien en te delen met je Instagram-contacten. Bovendien kunnen de contentmakers een link naar een webshop instellen, waarbij je over het scherm naar boven moet vegen om er direct naartoe te gaan.

Vind je een contentmaker leuk? Dan kun je hem of haar volgen in de app, net zoals in Instagram. Het is nog niet mogelijk om je te abonneren op kanalen en er zijn nog geen advertenties zichtbaar, maar dat komt later wel. Instagram legde bij de aankondiging uit dat de contentmakers veel tijd investeren in het maken van de video’s. En daar willen ze uiteraard ook geld mee verdienen.

Herkenbaar

IGTV doet denken aan Snapchat Discover, maar moet ook de concurrentie aangaan met YouTube. Snapchat Discover is een apart onderdeel in Snapchat waar bedrijven en bepaalde accounts allerlei content kunnen delen. In Instagram ontbrak een dergelijk onderdeel nog. Video’s op Instagram draaien nu vooral om korte instructies en grappige filmpjes, maar in IGTV moet meer ruimte zijn rijkere video’s.

IGTV zal beschikbaar zijn als aparte app maar ook via de gewone Instagram-app.

You May Also Like…

LinkedIn Advertising 2020

LinkedIn Advertising 2020

LinkedIn is met 4,7 miljoen gebruikers het grootste zakelijke platform in Nederland. Zet dat af tegen de ca. 8,9...