Selecteer een pagina

Video kijken we al jaren horizontaal. Maar de enorme toename van smartphonegebruikers lijkt een verandering in dit paradigma te brengen. 98 procent van de mobiele gebruikers houdt zijn mobiele telefoon namelijk verticaal vast. Is een verticaal of vierkant formaat dan ook beter om je online video op Social Media te vertonen?

Vierkante online video presteert beter

Het vierkante video format (1:1) scoorde in een onderzoek van Social Media tool Buffer ver boven het horizontale formaat (16:9) als het gaat om het aantal impressies, views en engagements op elk social media-kanaal. In een aantal gevallen kreeg de vierkante video zelfs 30 tot 35 procent meer views en lag het engagement 80 tot 100 procent hoger dan bij de video in landschapsmodus. Op de vraag ‘Vierkant of horizontaal?’, lijkt het antwoord duidelijk: vierkant.

En verticaal dan?

Mobiele gebruikers houden hun smartphone meestal verticaal vast. Pas je hier de content op aan, zodat gebruikers direct de content in dit verticale formaat (9:16) als fullscreen weergave zien dan voorkom je gedraai met telefoons. Gelijk ook een stuk gebruiksvriendelijker.
Facebook lijkt hier voorstander van en geeft aan dat gebruikers meer betrokken zijn bij verticale videocontent. Het medium toont de video’s verticaal in de newsfeed en heeft de instant articles hierop aangepast. YouTube toont de verticale video ook als volledig beeld in de app en Snapchat geeft aan dat het bereik van verticale video’s vele malen groter is dan horizontale video.

Het beste formaat voor jou

Het video formaat speelt een belangrijke rol in het succes van online video’s op social media. Om te bepalen welke beeldverhouding voor online video het beste geschikt is, is het belangrijk om te weten wie jouw gebruikers zijn, op welke sociale media zij (het meest) actief zijn en of je met desktop of mobiele gebruikers te maken hebt.
Is de verdeling desktop en mobiele gebruikers gelijk? Dan kan de vierkante video meer geschikt zijn. Is het merendeel mobiele gebruikers? Dan is de verticale video een betere keuze, zodat je gebruikers hun telefoon niet hoeven te draaien. Het belangrijkste is dat je jouw gebruikers een optimale gebruikerservaring bezorgt, wat vervolgens leidt tot meer engagement, views en impressies op social media.

You May Also Like…

LinkedIn Advertising 2020

LinkedIn Advertising 2020

LinkedIn is met 4,7 miljoen gebruikers het grootste zakelijke platform in Nederland. Zet dat af tegen de ca. 8,9...